fredag 14. mai 2010

Å flislegge bad er dyrt...(daahh)


Idag fikk vi oss en liten overraskelse kan man si. Min kjære hadde regnet seg frem til at flislegging av de to små badene våre + gangen ville koste ca 20 000 kroner. Det stemte ikke.
Isteden ble prisen 60 000 kroner. Jadda, litt feilberegning der ja.

Vi har slett ikke råd til å betale 60 000 for dette, det ville jo bety 40 000 kroner mindre til møbler- og DET er krise! Så da blir det våtromstapet på veggene i 1.etg og så legger vi flisene selv i gangen...det er jo ikke så vanskelig, man gjør bare sånn:

1. Beregn antall fliser

Begynn med å legge ut fliser i rommet for å se hvor mange fliser det går i bredden og hvor mye som må kappes. Fugebredden kan du velge selv, men sett av ca 4-5 mm til fuger. Du kan benytte fugekryss for å hjelpe deg med dette.

2. Kutt til flisene

Du blir antakelig nødt til å kutte til fliser fordi det ikke ”går opp” med rombredden. Dette bør gjøres klart før du begynner med limet. Bruk en monolittkutter beregnet for den type flis du har valgt der hele flisen skal kappes. Rundt gerikter og lister kan det hende du må benytte en klippetang eller papegøyetang for å få av et lite hjørne. Arbeid deg innover i flisen ved å kutte litt og litt.

3. Bland limet

Bland deretter sammen flislimet. Følg produsentens anvisninger når det gjelder blandingsforhold, tørketid osv. Med en drill går røringen fortere.

4. Smør ut lim

Legg deretter ut flislim på gulvet med en tannsparkel med minimum 10 mm tenner. Det lønner seg å dele opp gulvet i etapper, så ikke smør ut på hele gulvet med en gang.

5. Legg ut flisene


Begynn deretter å legge på flisene. Pass på å få samme høyde på flisene slik at ingen kanter stikker opp. Med fliskryss kan du enkelt beregne riktig avstand mellom flisene. I vårt tilfelle var rommet så skjevt at vi ikke benyttet kryss. Det viktigste er at det ser rett ut fra lysretningen, det vil si fra døren og inn. De flisene som har blitt kappet skal alltid legges slik at kappsiden er inn mot veggen, fordi disse ofte er skarpe.


6. Fugemasse

La flislimet tørker før du begynner å fuge. Følg produsentens anvisninger når du blander fugemassen. Når den har fått en passe tykk konsistens, hell fugemasse på gulvet og fordel utover med en sparkel.


7. Vask med svamp


Etter at fugemassen har fått satt seg, vask over med en svamp. Hvis det har blitt bobler i fugen, kan du ta litt fugemasse på fingeren og presse nedi. Vask over for andre gang noen timer etter første runde.


8. Polering

Polér til slutt med en lofri klut eller for eksempel en gammel t-skjorte. La tørke, og gulvet er klart til bruk! Hvis det er lagt varmekabler, bør du vente seks uker med å ta de i bruk.


Dette trenger du:

Fliskutter

Flislim

Tannsparkel

Fliskryss

Fugemasse

Sparkel

Svamp

Hentet fra Ifi.no

Ser dere? Enkelt og greit å legge flisene i gangen selv :-) ....angst..

4 kommentarer:

 1. hehe... jeg VET at det er en kjempejobb. Mannen i huset her og svigerfar holdt på en laaaaang helg med badet her, og svigerfar er ikke nybegynner. Men tror nok de fleste kan, bare viktig å være veldig nøye :=)

  SvarSlett
 2. Vi har ihvertfall ikke tenkt å prøve oss på bad..tror det kunne ødelagt både badet og forholdet :-P Ekspertene sier at det er et rom som bør overlates til ekspertene så selvom vi sikkert kunne fått det til selv tror jeg det hadde kostet så mye tid og krefter at det faktisk er verdt å betale for å få jobben gjort. Min mann er nok ikke like handy som din ;-)

  SvarSlett
 3. hehe. huska når pappa styrte me flislegging og sånt. tror ikke det var så lett nei :)

  SvarSlett
 4. Har sett nå i ettertid at vi ikke rekker/gidder å legge våtromstapet i det ene bade alikavel, så det blir fliser på begge bad, men vi skal legge flisene i gangen selv da :-)

  SvarSlett