fredag 30. april 2010

Å få mest mulig ut av et kjøkken på 9 kvm

Ja som overskriften sier så har vi ikke det største kjøkkenet, men ei heller det minste :-) Med gode oppbevaringsløsninger og smarte plasseringer så tror jeg dette kjøkkenet skal fungere helt perfekt.

Jeg ønsket meg en kjøkkenøy og en åpen kjøkkenløsning mot stua. Det fikk jeg ikke- men jeg har vinduer med brede vinduskarmer til urtepotter da i det minste :-) Haha..neida, jeg er strålende fornøyd med kjøkkenløsninga, vi bruke lang tid på å finne ut hvordan det skulle være for å fungere best mulig.

Alle hvitevarer bortsett fra kjøleskapet skal være integrert i et Norema kjøkken. Dette var ikke noe vi valgte ettersom det fulgte med på kjøpet. Det kjøkkenet som fulgte med var dog noe enkelt og vi ville oppgradere det noe. Oppgraderingen kom på ca 30 000 kroner!! Men vi regner med det er verdt det.


Her er en illustrasjon fra Norema og vi skal ha de samme frontene og håndtakene som på bildet.

Det tok oss laaang tid å planlegge at det skulle bli akkurat sånn og vi fant ut at vi skulle ha en barbenk mot vinduene. Barbenken syns vi var en veldig god ide som gjør at det faktisk går ann å sitte der å ta en matbit. Ser også for meg at mating av lillegutt vil foregå endel i høystolen på kjøkkenet.

Hvitevarer har vi enda ikke bestemt oss for men jeg er faktisk veldig på hvite- hvitevarer. Grunnen til det er at det er så stygt med flekker på sorte og stål-hvitevarer...det synes så godt.

Og hvite hvitevarer er veldig riktig nå, Bosch har nylig lansert en ny kolleksjon med hvite hvitevarer, se bare her:Men jeg er litt usikker da, kan godt hende det blir stål eller sort til tross for flekkene, tror nemlig ikke sambo er så gira på hvitt...hmm..men det er jo tross alt jeg som kommer til å bruke kjøkkenet mest så kanskje jeg kan legge ned veto i dette tilfelle?

Når det gjelder kjøleskap skal vi ha et "helt vanlig" kombiskap med frys under og kjøl oppå. Det er nemlig ikke plass til noe sånn breit med fryseskap ved siden av, dessverre, det får bli neste gang.

Oppvaskmaskin er heller ikke så farlig...den skal være integrert og så vil jeg ha et som er så miljøvennlig som mulig, og helst så stillegående som mulig også :-)

En microbølgeovn kommer i overskapet helt til høyre mot vinduet- skal ikke ha noe fancy der heller...vi bruker tross alt ikke microen direkte i matlaginga. Det viktigste er oppfrysningsdelen og oppvarmingsfunksjonen.

Så blir det platetopp med ovn plassert under. Det er jo veldig fint med ovn i sånn høyskap men det hadde vi altså ikke plass til i vårt kjøkken så da blir det en ganske standardløsning her :-) Men det er helt greit.

I Noremaløsningen skal det være noen av overskapene som skal ha glassfronter, dette for å myke opp litt og gjøre kjøkkenet litt mer interessant. Inni disse skapene skal vi oppbevare de litt "finere" tingene...

Vasken har vi fundert litt på. Vi ville ikke ha sånn vanlig stålvask som "alle" har og vi ville ha en som var praktisk i forholdt til fett og flekker. Valget har falt på en såkalt silgranitt-vask som skal være svært flekk-avvisende (nesten som teflon). Vi har ikke bestemt oss for farge enda og det kommer jo helt ann på hvilken farge vi skal ha på hvitevarene...Hva syns dere?


I hjørneskapet nede skal vi karusell, ellers blir tingene bare glemt baki der. I de andre skapene nede blir det vel 1 med vanlige hyller mens resten blir uttrekkshyller. Og så blir det to skuffeskap med 4 og 5 skuffer i. Jeg syns det er mye mer praktisk med skuffer enn skap nede.

Barbenken skal være fri for skap/skuffer under slik at det blir plass til beina. Men i hvert hjørne skal det være et lite skap med uttrekk. Her ser jeg for meg å oppbevare ting som ikke blir brukt så ofte, f.eks strykejern, vaffeljern, duker, forskjellig kjøkkenutstyr.

Forran barbenken er det to vinduer og i vinduskarmene (som er ekstra brede) skal det stå urtepotter med friske urter som basilikum, oregano, timian, persille osv i :-)


Vi trenger 2 barkrakker uten rygg slik at de kan settes under barbenken når de ikke er i bruk. Jeg ser for meg å kjøpe noen brukt igrunn...vet ikke helt hvordan de skal se ut, kanskje noen i tre som vi kan male i en fin farge?

Vi tenker oss 2-3 åpne hyller over vasken/oppvaskmaskinen. Her skal vi plassere det som er i bruk stadig: tallerkner, glass, skåler, kaffekopper osv. Om hyllene skal være bare standard hvite eller om vi skal ha en fresh farge på de vet vi ikke enda, det kommer ann på om vi velger å ha en tapet på denne veggen og i tlfelle i hvilken farge. Shit, nå som jeg skriver dette innser jeg at det er mange valg som gjenstår å ta på kjøkkenet!

Vi skal også ha en tapet melllom over og underskap på den andre veggen...tror vi :-S

oj dette ble et langt innlegg- gratulerer til dere som greide å komme gjennom alt :-)

2 kommentarer:

  1. Likte kjøkkenet veldig godt. Ville nok tatt hvite hvitevarer, evt integrerte hvis det går ann? Synes sånn børsta stål fort ser fettete og skittent ut.. Jau, sånne urtepotter fra eva solo har jeg også, har fått timian til å overleve fra februar. Ny rekord! :=)

    SvarSlett
  2. Hvitevarene er integrerte men f.eks stekeovnen viser jo om den er sort eller noe annet rundt (som det bildet over av den hvite stekeovnen. Men feks platetopp blir jo fort stygg om den er hvit så den tror jeg vi skal ha i sort :-) Oj..ja skal hamstre meg med gode urte-tips fra deg ;-) Vi ses imorra!

    SvarSlett