tirsdag 27. april 2010

En guide i barnesikring av hjemmet


Lillegutt på 9 mnd er overalt om dagen. Høyt og lavt, under og over- det er et under at ingenting har blitt ødelagt enda så klåfingret som han er :-)

Når vi flytter inn vil mini være 11 mnd gammel og det er vel ingen grunn til å tro at han ikke skal være minst like interessert i å ta på og rive ned ting da, derfor må dette aspektet taes med i beregninga når vi innereder i huset vårt.  Ikke minst må vi tenke på hans sikkerhet. Trappen, vinduer, store hyller, skuffer og skap- alt er en potensiell fare for et lite barn.

Her vil jeg ramse opp noen hjelpemidler som gjør hverdagen med barn litt enklere.


Vi har trappegrinden fra MyGate (kjøpt på Barnas Hus) siden den ikke borrer hull i veggen og dessuten er enkel i bruk og veldig nøytral i farge og design. Spørsmålet er jo om v faktisk trenger 2 stk- en i bunnen av trappa så han ikke klatrer opp og en oppe så han ikke faller ned? Vi har nemlig stue og kjøkken nede og loftsstue + soverom oppe og kommer til å tilbringen 50/50 med tid oppe og nede. Hmm...En hjørnebeskytter kan være smart med tanke på at små barn elsker å klatre og hoppe og de faller jo rett som det er. I vårt hus kommer vi nok til å unngå f.eks sofabord med skarpe kanter men om vi skaffer oss andre møbler med det så er kanskje disse beskytterene greie å ha. (Bilde fra Barnesikring)
Et skrekkscenario må være at minsten får kokende vann over seg! Dette dekselet beskytter små barnehender og kan kjøpes hos Barnesikring. Vi kommer til å kjøpe induksjonsovn som fungerer slik at varmen på plata forsvinner umiddelbart når plata blir slått av. Ellers kommer vi til å bruke mest de bakerste platene sålenge lillegutt oppholder seg på kjøkkenet.

Og viktigst av alt er skremselspropagandaen- "Auuuuu, det var varmt, du må passe deg så du ikke brenner deg skatten min!"Så har vi de mindre farlige skuffene og skapene. Barna kan selvfølgelig klemre seg i de men jeg tror den største grunnen til at folk kjøper disse er for å slippe kakaoen strødd utover kjøkkengulvet. Et sted hvor jeg faktisk skjønner at denne er livsviktig er likevel på de skapene som inneholder giftige vaskemidler. Nå skal jo vi få et "miljøvennlig hjem" med naturlige vaskemidler osv...men kjenner jeg min kjære rett så kan det fort havne litt kjemikalier her likevel...og det er sikkert ikke bra å spise vaskepulver uansett hvor miljøvennlig det er heller :-P
Toalettlåsen- denne er jo litt morsom. Ser for meg lillgutt står og kaster all sminka til mamma i do. men vet du hva som også funker? Å lukke døra til badet :-)Vindusikringa er viktig- særlig for alle som har mer enn en etasje. Jeg tror de fleste hus av nyere dato kommer med barnesikring på vinduene og det gjelder ihvertfall i vårt tilfelle...tror jeg?Anti-skli stjerner og fisker for å hindre knall og fall i dusj og badekar :-) Greit å ha for både voksne og barn.Kontakter er spennede for lillegutt så slike kotaktbeskyttere har vi liggende et sted i flyttelasset...men hvor?


Da har jeg nevt noe men det vi heller ikke må glemme er å sikre store hyller og skap fra å ramle dersom de blir klatret i. Ved kjøp av nye møbler følger det gjerne med en dings til å feste møbelet i veggen, men hva med brukte møbler? Hmm...kanskje Ikea selger disse seperat også?

Jeg vet man fort kan bli hysterisk og kjøpe alt av slikt utstyr men det viktigste, tror jeg, er å få barna til å skjønne at enkelte ting "er farlig". Dette er noe barn skjønner tidlig ettersom barn gjennom knall og fall får kjennskap til hva "vondt" er. Men en liten gutt på 9 mnd som ikke engang har språk er det litt verre å forklare ting for...så i en periode er det absolutt på sin plass med barnesikring og ikke minst foreldrenes vaktsomme øyne :-)

Har jeg glemt noe?

3 kommentarer:

  1. Siden dere flytter inn i nytt hus har dere nye stikkontakter, og disse er det innebygget barnesikring i. Så da slipper du å putte inn de beskytterne i alt du har av stikkontakter!

    SvarSlett
  2. Åhh så herlig, det visste jeg ikke :-) Takk for info'n :-)

    SvarSlett
  3. hadde vært lurt å ha en slags sikring på kjøleskap / fryseskap.. Veldig morsomt å lukke opp kjøleskap feks..

    SvarSlett